Intervisie-spel ‘Draai er niet omheen!’

Dit intervisiemodel is gebaseerd op geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg, een manier van communiceren waarbij je inzicht krijgt in wat je nodig hebt en leert je behoeften te vervullen zonder de ander tekort te doen.

Het spel draagt bij in het ontwikkelen van de bewustwording van je manier van communiceren en het ontdekken van de gevoelens en behoeften die er bij jou en bij anderen leven. Door hiermee te oefenen ben je in het dagelijks leven ook beter in staat om te kunnen zeggen wat je echt wilt zeggen op een manier waarop de ander je kan horen.

Het spel is leuk om te spelen, maar daarnaast ook goed in te zetten bij trainingen, coaching, mediation en in het onderwijs.


Communicatievaardigheden oefenen

Bij het spel worden vier spelborden geleverd, variërend van eenvoudig voor beginners tot een bord met alle elementen voor gevorderden. Aan de hand van voorbeeldsituaties op de bijgeleverde spelkaarten kun je gaan onderzoeken welke oordelen, waarnemingen, gevoelens en behoeften er voor jou of voor de ander in het spel zijn en hoe je in deze situatie in verbinding kunt blijven. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Alle antwoorden zijn OK.Mogelijkheden na het beantwoorden van de vraag:

Mogelijkheden na het beantwoorden van de vraag:

  • Het antwoord geldt als afronding van de vraag. De volgende deelnemer is aan de beurt en zo gaat het spel verder.
  • Het antwoord is aanleiding voor het tonen van empathie. De deelnemer die de vraag heeft gesteld kan doorvragen om te kijken of er nog meer speelt.
  • Na het antwoord kunnen de andere deelnemers hun eigen versie van het antwoord geven.
  • Het antwoord roept eigen gevoelens en behoeften op. De deelnemers geven op geweldloze wijze hun eigen gevoelens en behoeften en verbinden hier (als ze dat willen) een verzoek aan.

Woordenboek Geweldloze Communicatie

Om je te helpen bij het vinden van het juiste gevoel en de juiste behoefte die er bij jou (zouden kunnen) spelen zijn er hulpkaarten toegevoegd.

Wanneer je met kinderen over gevoelens en behoeften praat is het voor kinderen soms lastig om de betekenis te begrijpen. De volwassenen, die waarschijnlijk wel weten wat ze betekenen, weten daarentegen ook vaak geen woorden te vinden om ze begrijpelijk te maken.

In het Woordenboek Geweldloze Communicatie zijn alle gevoelens en behoeften vertaald in begrijpelijke taal. Soms is dit een enkel woord, soms een zin.

Het boekje dient als ondersteuning bij het intervisie-spel ‘Draai er niet omheen!’, maar is ook heel handig bij het oefenen van Geweldloze Communicatie en het leren integreren van gevoelens en behoeften in ‘normale’ taal.

Het woordenboekje is apart mee te bestellen.

Aanvulsets spelkaarten

Bij het spel wordt een set met 24 algemene spelkaarten geleverd. Daarnaast zijn extra aanvulsets te bestellen voor ‘ouder & kind’, ‘kinderen onder elkaar’, ‘relaties’, ‘werk’ en ‘zorg’.

Wat mensen er over zeggen

Het spel Draai er niet omheen! is sinds 2010 op de markt en veel mensen hebben er inmiddels mee gewerkt. Onderstaand enkele van de reacties die wij op het spel ontvingen.

Jan H. Verbanck (België)
“Wat ik zo aantrekkelijk vind aan ‘Draai er niet omheen’, is dat je er heel wat verschillende kanten mee uit kunt. Wellicht vinden jeugd- en jongerenbegeleiders het een handig werkinstrument om op een natuurlijke, speelse en toch diepgravende manier met kinderen en adolescenten aan de praat te raken over hun gevoelens en behoeften.”

Annelies Vroomans (www.juffrouwathome.nl)
“Ik ben blij en geraakt door je Geweldloze Communicatie woordenboek voor kinderen. Het voldoet aan de behoefte aan simpele omschrijving van behoeften en gevoelens.”

Frederic Klinkhamer (Frankrijk)
“Ik moet zeggen dat ik het bijzonder goed vind en heel praktisch in elkaar gezet. Nogmaals bedankt voor het snelle sturen.”

Reacties tijdens het Festival van de Geweldloze Communicatie

  • Super
  • Noodzakelijk om in elke basisschool te hebben
  • Leuk om met je kinderen te spelen
  • Een goede manier om het gesprek te openen
  • Mooi
  • Goed doordacht