Scholen mogen aanpak pesten zelf bepalen

Gepest op school(Gelezen op www.nu.nl – 3 oktober 2014)

Scholen mogen zelf bepalen hoe ze pesten aanpakken. Er komt geen verplichting om hiervoor door het ministerie aangewezen antipestprogramma’s te gebruiken.

Dat blijkt uit de afspraken die staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft gemaakt met de koepelorganisaties in het onderwijs, de VO-raad en PO-raad.
Wel worden scholen nu wettelijk verantwoordelijk voor een ”sociaal veilige school” en krijgen zij nu ondersteuning van de koepelorganisaties bij de invoer van deze zorgplicht.
Scholen moeten onder meer zorgen voor een aanspreekpunt binnen de school waar leerlingen en ouders terechtkunnen als er sprake is van pesten. Ook moeten ze kunnen aantonen dat hun eigen aanpak van pesten werkt.

Noodzakelijk

De Kinderombudsman is blij met de afspraken. ”De aanpak is noodzakelijk omdat op dit moment één op de tien kinderen in het basisonderwijs structureel gepest wordt en uit de veiligheidsmonitor van het voortgezet onderwijs blijkt dat circa één op de vijf kinderen met fysiek geweld te maken heeft. Deze cijfers zijn te hoog en moeten significant dalen”, aldus Kinderombudsman Marc Dullaert.

Giraffendroom / De Veilige Klas

De projecten De Giraffendroom (onderbouw) en De Veilige Klas (bovenbouw) kunnen pestgedrag tegengaan. Kinderen leren te kijken naar wat ze verbindt en leren zelf conflicten op te lossen.
Wij komen graag in contact met scholen die deze manier van communiceren en verbinding aan hun leerlingen mee willen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>